Betyg: 6 av 6
På idéstadiet kan man tycka att adressen på Västmannagatans norra del är lite avsides. Att det är vågat av två kockar utan riskkapital i ryggen att satsa allt krut på en lokal som besökare kan råka gå förbi för att den ser så anspråkslös ut. Men Daniel Räms och Tom Sjöstedt, bägge med Årets kock-titlar i bagaget, behöver inte oroa sig. Tre månader efter starten står gästerna i kö halv fem på eftermiddagen för chansen att knipa en av barplatserna. Den som vill boka bord måste ha en planeringshorisont nästan ett kvartal framåt.
Lokalen är pretentiöst opretentiös med tegelväggar och handskrivna väggmenyer på blädderblocksblad. Som SvD tidigare berättat är det Räms och Sjöstedt som står bakom inredningen. Industrilamporna är från svinstian på Daniel Räms föräldrars bondgård. Charmiga nostalgielement är tidningarna Buster och Okej på toaletten. Dock hoppas vi att musikutbudet varieras i framtiden. Enbart Kentmusik blir lite tradigt en hel kväll.
En av behållningarna på Lilla ego är servicen. Det är så lätt att missa i tonträff på en krog av denna typ, att bli lite för cool och avspänd. Men här finns ingen jargong – bara ett genuint engagemang. Sitter man på första parkett i baren har man dessutom nöjet att se kockarnas arbete i köket.
Den mat som serveras på Lilla ego är i toppklass. Det spelar ingen roll att de två stjärnorna i köket inte suktar efter Michelinglimmer, allt som bärs in har en sanslös gastroglans. Smakerna är rena och här finns också en osviklig känsla för konsistenser. Förrätternas sotade lax med kålrot, lätt mintsmakande shiso och äpple kröns av en distinkt brynt smörsmak. Den oklassiska fläsktartaren (jo, här vågar man äta rått fläskkött) är en rödbetskrämig och istercrunchig hyllning till Småland – förstås serverad på en tallrik från Ikea ...De mest omtalade rätterna – citronkorven med rotselleritillbehör liksom Daniel Räms förenklade vinnarrätt från Årets Kock – är bägge måsten. Den sistnämnda är en elegant dovhjortssadel. På Lilla ego heter rätten ”Daniels vinnarrätt ÅK13, fast bättre”. En annan bländande uppvisning är ankbröstet, tillrett med sekundprecision och serverat med en grym pumpakräm.
Som ”Din enda vän i vintermörkret” lanseras superba chokladmoussen med havtorn. Dessutom njuter vi ”Äpple, äpple, äpple” där äppelsorbet, lövtunna äppelskivor och fruset äppelringel ihop med mandelbotten och en smörknäckig crust är smak- och konsistensperfektion.
Det är hög närvaro i allt på Lilla ego. Nu har vi hittat hit – och vi återvänder gärna.