30 december 2016

KULTURHISTORIA - AXELS RUM - MUNKFORS

30 dec 2017
Nu fick jag ett telefonsamtal från dottern till Skulptören Axel Florin i Ransäter..Hon hade fått ett märkligt brev från Munkfors kommun..hon läste upp brevet...om att hon ska hämta hem Axel Florins skulpturer från Laxholmen senast den 20 april 2017. Detta känns ytters märkligt...Axels fina skulpturer får inte visas där i framtiden..och efter som jag funnits med i många år så känner jag igen mönstret..i somras var det meningen att det skulle bli en fin minnesutställning med Axel och hans konstnärsvänner i Laxholmen..målningar av Ärlingsson och Thore Andersson skulle lånas in..allt var på gång..men något satte stopp...det blev inte som det var tänkt..Axel Florin marginaliserades..och nu plockas han bort ur Laxholmen..MÄRKLIGT hur historien upprepas.Jag var ofta med Thore Andersson till Axel och Lars Lerin körde Axel till Myrom med sina skulpturer...NU FÅR INTE HANS SKULPTURER FINNAS I LAXHOLMEN..VARFÖR?
Detta måste jag kolla.

..............................
Skulptör, född 1907 i Munkfors, död 1993. Studier vid Slöjdföreningens skola i Göteborg. Florins konst är intimt naturalistisk, Han har utfört några lyriskt innerliga barnhuvuden. Bland porträtten märks det av konstnärskamraten Per Tellander 1951. Sin ateljé hade han i ett uthus, där den tonårige Lars Lerin också fick stå och måla. I "Axels tid" berättar Lars Lerin rakt och osentimentalt om ett livsöde som ligger så nära oss och ändå känns så avlägset.
Samlingsutställningar: Värmlands museum, Liljevalens konsthall, Konstfrämjandet.
Representerad i Värmlands museum, landsting- och kommuners samlingar.
Offentlig utsmyckning: i Munkfors, Uddeholm, Hagfors.
Bild: Copyright, Foto: David Falk, Några av Axel Florins byster.
Stå upp för dig själv och dina behov. Då märker du samtidigt att du möts av respekt och dina krav synliggörs, först då känner du dig stark i...