28 januari 2017



Teaterbiografen i Sunne invigdes den 9 december 1915. Den är en av Sveriges äldsta teaterbiografer som fortfarande är i drift och är en unik lokal för bio, teater, konserter och direktsänd opera från Metropolitan New York.

Idag har Teaterbiografen digitalprojektor och samtidigt som man bytte ut den gamla 35 mm projektorn bytte man också ljudanläggning. Numera kan vi därför se film redan på premiärdagen och direktsänd opera live från Metropolitan New York.
På Teaterbiografens webbplats hittar du aktuell information om bio och opera, se länken i högerspalten.

Sunne musik och revyförening

Teaterbiografen drivs av Sunne Musik- och Revyförening som arbetar för att rädda och renovera den kulturhistoriskt intressanta Teaterbiografen och samtidigt utveckla lokalen för att motsvara en modern bio och teaterlokal.

En av Sveriges äldsta biografer

Teaterhuset byggdes 1914 av byggmästare Manne Östlund.
Andra våningen på huset byggdes 1923. Ytterligare en ombyggnad skedde 1925 då fastigheten fick sitt nuvarande utseende. Manne Östlund hade kommit hem från Afrika där han byggde järnvägar. Med sig hade han ett antal kranier som han placerade i foajén som dekoration.
Målningarna på väggarna i salongen lär ha gjorts av en fransman omkring år 1935. Teaterbiografen var då den byggdes, både teater och bio. En biobiljett kostade 1915 10 öre för barn och 25 öre för vuxna.
Att gå på teater ansågs mycket högtidligt. Då klädde herrarna upp sig i överrock, frack och hög hatt. Damerna kom i dyra pälsar. I pausen gick herrarna ut i foajén och pratade affärer. Efter föreställningen gick man till Hotell Nilsson och avslutade kvällen med mat och dans.
Vid teaterföreställningar satt alltid en polis eller fjärdingsman längst bak i salongen. Detta för att lugna ner publiken om den blev för för livlig.
Före 1920 och på 20-talet var de resande teatersällskapen ofta gäster på Teaterbion. H Rydings, Karin Svanströms och Gösta Ekmans teatersällskap var de mest kända. I dessa ingick aktörer som sedan skulle bli folkkära skådespelare; Thor Modéen John Botvid, Sigurd Wallén, Gustav Lövås(Sjökvist i Åsa Nissefilmerna) Edvin Adolphsson för att nämna några. De resande teatersällskapen slutade turnera i och med starten av statligt subventionerade Riksteatern 1934.

Stå upp för dig själv och dina behov. Då märker du samtidigt att du möts av respekt och dina krav synliggörs, först då känner du dig stark i...