Arvika har blivit nya Ankawa
Arvika
Stan kunde ha varit mättad av pizza.
– Men ingen hade stekt den i vedugn, konstaterar Haitham Salimbolus.
– Men ingen hade stekt den i vedugn, konstaterar Haitham Salimbolus.
Det blev ett sätt att ge sig in på en överetablerad marknad. Arvika hade redan 13 pizzerior när han öppnade The Oven.
En av dem hade han själv drivit, i Klässbol.
– Det var en mysig tid där, åtta år. Jag längtar tillbaka ibland. En timme innan jag öppnade komma gubbarna som gick hemma till mig och drack kaffe, berättar Haitham.
Han ville gå vidare, satsa i lite större skala. I Arvika. En utmaning i den pizzeriatäta staden, men kocken hade bestämt sig.
Han nöjde sig inte med att öppna pizzeria, utan en restaurang med möjlighet att beställa pizza.
Och husmanskost.
– Mat för hela familjen, för de flesta önskemål.
The Oven öppnade den 8 november 2010.
Tre år senare sitter 39-åringen med facit i hand:
– Jag hade en plan som fungerade bättre ut än jag hade räknat med.
Maten skulle räknas högre än drycken.
– Jag ville inte satsa på alkohol. The Oven ska vara ett ställe för hela familjen att äta på, i lugn och ro.
Till sober Ingesundsmusik om kvällen, framåt helgen.
Ute, om sommaren, vid önskemål.
Marja i Myrom har målat väggmotiv fritt ur hjärtat.
Och hör man till lunchgästerna så är dagens rätt hämtad från menyn a la carte.
– Färska råvaror, gott käk och bra service är en oslagbar kombination.
Haitham vet vad det vill säga, efter 25 år i branschen och först vid pappas sida hemma i Ankawa.
– Vill du ha oxfilé på pizzan? Då måste vi steka köttet först.
De senaste kunderna beställer plankstek. Halil Bicen lägger sista handen vid dem innan Haitham bär ut maten för att servera gästerna.
Ankawa och Arvika är jämförbara städer, till storleken.
– Vi hade restaurang och kafé i Irak. Men det blev ett osäkert land att leva i. Nu känner vi oss som Arvikabor,
Haitham, hustrun Rana och barnen Katja och Kevin.
– Jag och Rana har ibland pratat på att flytta tillbaka, men barnen har ju vuxit upp här. De vill bo i Arvika.
Där finns också många av föräldrarnas kusiner och kamrater hemifrån. En del hänger på låset innan The Oven öppnar.
– Vi brukar ta en fika på morgonen.
Vid sidan av kaffedoften kan det sticka lite i näsan, av röken från ugnen.
Lågan har brunnit i tre år.
Även för Arvika.
– Ska den här staden ha en framtid måste vi satsa. Men Arvika kan ju inte leva på hur många restauranger som helst. Jag tror det är viktigt att kommunen är offensiv och uppmuntrar fler etableringar.