01 oktober 2014






Konst är konst, sa den i landstinget, som hängde upp en vägskylt på dementavdelningen. Man måste hålla kvaliten på hög nivå. Så sa hon..jag hörde vad hon sa, och fattade ingenting. Marja i Myrom






ELSA HALLBÄCK                                                 SMAKEN ÄR LIKA SOM BAKEN DELAD Förhandsgranska

Marja i Myrom rasar mot landstingets konstansvarige

Marja i Myrom: "Vem har rätt att döma ut konst?"

Konstnären Marja i Myrom är kritisk till hur landstinget i Värmland väljer sin konst. Hennes konstnärskollega Britt-Marie Wirgård ville skänka en tavla till Centralsjukhusets barncanceravdelning men landstinget tackade nej.
Publicerat torsdag 16 januari kl 15:45
– Det är så konstigt att landstinget kan ha en kulturansvarig som har rätt att döma ut en annan konst i ett "offentligt rum", säger Marja i Myrom.
Elsa Hallbäck är konstansvarig på landstinget och har fått klä skott för kritiken.
– Det finns ett regelverk. Det betyder till exempel att jag har ansvar för alla konstdepositioner. Man kan inte bara stoppa in verk här och där, det måste finnas en helhet.
När det gäller den aktuella tavla som var skänkt till barncanceravdelningen säger Elsa Hallbäck:
– Just barnavdelningen bli ju föremål för mycket gåvor. Det skulle inte bli så fint om alla lämnade ett spår av vad de tycker att avdelningen skulle ha. Därför är vi lite restriktiva och tycker att det är viktigt att vi har en tanke med vad vi gör. Det är min uppgift att vara professionell och se till att konstutsmyckningarna ser fina ut. Stoppar man då in en hartavla mitt uppe i nåt annat så blir det inte bra, säger hon.


Stå upp för dig själv och dina behov. Då märker du samtidigt att du möts av respekt och dina krav synliggörs, först då känner du dig stark i...