22 april 2014

Till Marja på Mårbacka, den 18 april 2014. Agnetha Nordmarks öppningstal på Mårbacka.

Med undantag av just nu när en utställning av Värmländsk konst pågår i Washington dc. Var Värmländsk konst inte känd utanför Sverige utom i ett land för 100 är sedan, och det var i Kanada. En grupp konstnärer som målade av den natur som var omkring dom- kallades Group of seven.
Dessa hade inte rest omkring i världen, för att se andra målare som man borde göra innan man kan kalla sig riktig konstnär- 
Marja var ute och åkte tidigt hon-
Men en av de Kanadensiska konstnärerna åkte till Buffalo i staten New York 1916 för att se en utställning i San Francisco 1915.
(1914 öppnade Panama Kanalen.
Tavlorna hade inte skickats tillbaka till Sverige på grund av oroligheterna i första världskriget- skepp på Atlanten sänktes av fienden.)
Gustav Fjaestads tavlor var en stor del av utställningen. De gjorde ett stort intryck på Kanadensaren som hette Jeh MacDonald.

För första gången förstod han att målare får måla in sina känslor och sinnestämningar som målaren fick från naturen, sin egen upplevelse inför naturen.

Gustav Fjaestad skulle ha sagt till Marja som han sa till alla sina lärjungar-
Att hon måste måla från sitt högre jag.
Och det gör hon, utan att ha hört detta från honom.
Väldigt få målare kan måla från sitt högsta medvetande.

Marja i Myrom är också fullkomlig med sin syn som hon sveper ner på tavlan.
Med sin mäktiga akvarellpensel.
Naturen kommunicerar med henne och ger henne ett personligt intryck.

Du och jag ser inte Nils Holgersson i en buske eller sittande på en gåsrygg, men Marjas högre jag visar henne, att han är där, och genom det förmedlar hon en bro, så att vi också kan ta Nilses plats och känna hur det är att vara som han; vi kan också känna en varm skyddande närvaro som ger trygghet och tröst på vägen.
Med gåsfjädrars sköna kudde, en stor upplevelse av enormt värde.
Var inte rädd- förmedlar hon-du kanske ibland är liten och snorkig och ynklig och elak och oartig.men du är också djupt älskad, värdefull,och värd skydd. Du skall lära dig bättre så småningom. 
Nu på sista tiden berättar Marja att det tar tid att bli klok. Nils har vuxit,men farorna är fortfarande mer än han vågar genomleva utan stöd av en vän som han har stort förtroende för.
Om ni känner er fullkomlig nog att inte behöva en skyddande vän, kanske hennes tavlor talar till dig om att vara en vän som gåsen är-hjälpa någon annan på vägen till sitt mål- ingen av oss är stark nog att klara livet allena..Vem är din gås?

Agnetha Nordmark


Stå upp för dig själv och dina behov. Då märker du samtidigt att du möts av respekt och dina krav synliggörs, först då känner du dig stark i...