22 mars 2014

Livemålning på Hagaborg i Karlstad


MARS

Livekonst med Marja på Vårt hus

När Marja i Myrom besökte Vårt hus i Skattkärr var det livemålning som gällde. En stor skara samlades för att få lyssna på Marjas kåserier och se på medan hon skapade en målning.
Under en solig eftermiddag på Vårt Hus i Skattkärr kom Marja i Myrom på besök. 
Gunilla Arvidsson, som är föreståndare på Vårt hus berättar att huset har funnits sedan 1988. Grundaren Ingemar Hyttring ville att huset skulle användas av alla, seniorer som ungdomar.
-Vi vill fortsätta i samma anda, säger Gunilla.
Under vardagarna har Café Trevnad öppet och varje tisdag är det Seniorcafé.Det finns ett välbesökt gym och det är många ungdomar som kommer efter skolan för att spela spel och umgås. Det är så mycket som 33 föreningar som har verksamheter i Vårt hus.Stiftelsen Vårt hus samarbetar mycket med Karlstads kommun. Ansvarig aktivitetssamordnare Kerstin Ludvigsson och Gunilla har ett tätt samarbete.
Just denna dag var det Marjas tur att göra ett besök. Marja börjar måla medan hon kåserar för fullt. Hon bjuder på sig själv och berättar om sitt liv med sin härliga dialekt. Publiken sitter fascinerade och lyssnar intresserat och skrattar gärna med Marja.
Marja pratar gärna om sin konst och om livets alla glädje och sorgeämnen. Hon är ofta ute och pratar och målar. Hon tror att folk har ett behov av att komma nära ett skapande.
Marja har till exempel varit ute och haft allsång med Erland Hagegård, allsång hemma vid sig och även varit ute med andra musiker.
Marja målar gärna live. Hon menar att många idag målar efter foton och då är det många som inte får den kontakten med målande och levande konst.
- Det blir ett möte, en direkt energi, säger Marja.Det viktiga är att skapa ett intresse hos folk. Det är då det händer saker!
Just nu är Marja aktuell med Konstrundan på Mårbacka. Där kommer man kunna se hennes Nils Holgersson bilder.
En av de besökande Kenneth Ronge, som levt i Skattkärr i 42 år besöker gärna Vårt hus. Han och hans fru tycker de har ett toppen program. Han gillar verkligen Marjas besök:
- Marja är en trevlig prick!
Kenneth tycker det är ett mycket bra utbud från kommunen och frågar gärna Kerstin Ludvigsson om vad det kommer för aktiviteter.
Det var en skön och härlig energi som skapades denna dag på Vår
Maria Lilja

Stå upp för dig själv och dina behov. Då märker du samtidigt att du möts av respekt och dina krav synliggörs, först då känner du dig stark i...