28 januari 2014

Brev från konstnär Hans Wirgård

Konstklimatet i värmelandet                                                                                                                                                                                                                           Vi har förstått att det finns konstintendenter,  som egenmäktigt, eller på andras inrådan, agerar ”dörrvakter” här i Värmland .  Redan när vi kom hit för tjugofem år sedan  upplyste en sådan ”dörrvakt” oss ,    att man inte räknas här om man inte har minst fem år konstskola  -     Nu har även BrittMarie, för någon vecka sedan ,  råkat ut för  kränkande påtalade  per telefon  av  ” konstdörrvakten” på landstinget .      BrittMaries svar står att läsa  i VF 8/1-14     -     Men vi är  i gott sällskap : Edvard Munk , Lim-Joan ,skådespelaren Erland Josefsson  och många  flera, som inte haft några konstskolor …
   Ändå har jag en femårig estetisk utbildning på dåvarande Slöjdföreningen på  60-talet och en grafikkurs på Houvedskou målarkola har jag,  liksom BrittMarie haft c:a trettiotal separata och samlingsutställningar utställningar sedan 1970, runt om i landet, bland annat i Karlstad, Stockholm,   i mellansverige och Göteborg.  www.galleriwirgard.se                                  BrittMarie, som är trädgårdsmästardotter, har målat många ljusa  blomstermålningar, som tydligen retat  ljusskygga ”dörrvaktare.”
    Thomas och jag, fick de första åren energi att bygga den tredje ateljen och  måla av hjärtans lust här i  ”värmelandet”        Vi  fann  snart att här fanns ett  sällsynt gott konstklimat,  hos vanliga konstintresserad människor .Därför kunde våran konst få en bra grogrund att växa och utvecklas  . Förutsättningen för all kultur är ju att det finns ett varmt och generöst konstklimat, speciellt för de nyinflyttade. Det vill säga, om man önskar få hit dem.    ---       Denna vision måste också konstetablissemanget få in i sina njugga skallar. Annars blir all kultur sakta men säkert kall och utarmad och museerna löper stor risk att bli gigantiska mausoleer,   när man hänger sig åt dumt och kortsiktigt elittänkande.
    Vi målade och utvecklades stadigt de första femton åren. -  Men något hände. Man kan undra vad.. Det var som någon lagt en bromsklots av hamrat järn  på spåret.  Skall denna oro och fråga förbli olöst för oss ?   
   Många år  ”överlevde ”vi av måleriet och betalade skatt .  Dessutom har vi ”servat” bygden med uppskattade målarkurser efter  vi byggt  vår fina atelje i Arvika,  - som vi naturligtvis saknar  mycket.  Nog tycker jag att vi är  värda, inte  ett  museum, men kanske några sponsorer till en fungerande atelje  med norrfönster, utan solreflexer.  
              Hans   Wirgård  - Fjällv . 5  - 67170 Edane – tel 0703 15 58 61

Stå upp för dig själv och dina behov. Då märker du samtidigt att du möts av respekt och dina krav synliggörs, först då känner du dig stark i...