19 november 2013

Älskade Elsas resa


onsdagen den 13:e november 2013


I natt sov jag bredvid Elsa


Vet du skillnaden på laktosintolerans och komjölksproteinallergi?

Det är nämligen två HELT olika saker.

Det här är Elsa, vår fina älskade dotter efter ännu en svår anafylaktisk chock, (allergichock) kanske nr 30 (har tappat räkningen) som orsakats av en hundradels droppe komjölk.


Skillnaden mellan mjölkallergi och laktosintolerans
Det är inte ovanligt att mjölkallergi och laktosintolerans blandas ihop trots att det är en stor skillnad mellan dem. Vid mjölkallergi reagerar man på proteiner i mjölk. Om man är laktosintolerans tål man inte laktos, mjölksockret, eftersom man saknar en enzym. Det finns idag många produkter i den vanliga handeln som är laktosfria, det är viktigt att komma ihåg att en mjölk allergiker inte kan äta dessa, laktosfritt är utan laktos men proteinerna man som allergiker reagerar på finns fortfarande kvar.

Det finns en stor okunskap om skillnaden, då man vid båda tillfällena måste "undvika mjölk" därför är det viktigt med tydlighet att man inte klarar laktosfria produkter om man är allergisk mot mjölk.

Omkring två spädbarn av hundra är allergiska mot komjölksprotein. Hos över hälften av dem försvinner allergin när de är två till fyra år gamla. I åldrarna tre till sex år är färre än ett barn av hundra komjölksallergiska. Bland skolbarn är allergin sannolikt lika vanlig som hos barn i förskoleåldern.

Elsa är 7 år och kommer med största sannolikhet vara allergisk hela sitt liv. Hennes allergi mot komjölksprotein förväxlades med laktosintolerans i skolköket i tisdags.

De har en säkerhetsrutin, att alltid vara två vid matlagningen, men just i tisdags hände en rutinmiss och den som lagade maten tog laktosmjölk i Elsas mat....

Vad som följde var att hon fick adrenalinspruta i låret av sin kontaktperson när han förstått misstaget. Sedan fick hon kortisontabletter, astmamedicin och allergimediciner... i väntan på ambulans. I ambulansen blossade allergin upp igen och det blev väldigt kritiskt. Hon fick ytterligare några adrenalininjektioner, kortison och luftrörsvidgande samt syrgas och dropp. Hon var totalt igensvullen och orkade inte prata. Det är ett friskhetstecken att protestera och gråta mot tex sprutor.

Det är varje gång en fruktansvärt ångestfylld upplevelse att aldrig veta hur det ska sluta eller gå...

Jag ber er! dela denna status så mycket ni bara kan så människor kan få mer kunskap om skillnaden mellan komjölksproteinallergi och laktosintolerans.

Elsa blev erbjuden laktosfri mjölk/mat med mjöl i, på sjukhuset 3 grr i tisdags.. så dålig är kunskapen om detta....



Elsa har 22 allergier.
I natt sov jag bredvid henne. Jag blir lugnast så och hon också. Det är som om denna överhängande fara tar oss närmare varann. Allt är inte bestående som det är lätt att tro när livet pågår. En hundradels droppe mjölk kan ta henne ifrån oss. Mjölk finns överallt i vår kultur. Jag oroas över okunskapen och människors ovilja att förstå allvaret. (det är ju ändå inte deras barn). Inte förrän de ser hur sjuk hon blir tar de sig till det.
Ingen annan kommer att slåss för henne. Ingen annan kommer informera andra om riskerna med hennes allergier.

 Mariella

Stå upp för dig själv och dina behov. Då märker du samtidigt att du möts av respekt och dina krav synliggörs, först då känner du dig stark i...